Søk
  • Referanse

Lena har fått et nytt liv med bedre kosthold.

Lena (11 år) har hatt en utfordrende sykdomshistorie. Hun har diagnosen Retts Syndrom. 6 måneder gammel utviklet hun astma med stor slimproduksjon. Dårlig motorikk med lite bevegelse, aspirasjon og epilepsi gjorde det vanskelig å få ut slimet.

Lena måtte ha kontinuerlig tilsyn, fordi en liten slimpropp raskt kunne føre til pustestopp. Lena har også hatt mange lungebetennelser og ca 5-6 sykehus innleggelser årlig.


Kjennskap til sammenheng mellom melkeprodukter og slimproduksjon gjorde at vi tidlig fjernet melkeprodukter fra Lenas kosthold. Men det var en viktig ingrediens vi glemte å sjekke – Lena får nemlig sondeernæring daglig. I gode perioder spiser Lena noe mat selv, mens i dårlige perioder får hun alt via sonden. Via Ernæringskonsulent Nina Nilsson som hjalp oss med en gjennomgang på kostholdet, fant vi ut at sondenæringen bestod hovedsakelig av melkeproteiner. Det betydde jo at når Lena var dårlig, pøste vi faktisk på med mer melkeproteiner…!!

Vi bestemte oss derfor å skifte sondenæringen ut med en som var basert på soya. Valget falt på Herbalife shake, da den inneholder det meste av det Lena trenger av næring. I tillegg gjorde vi en vurdering på vitamintilskudd. Når vi først skulle endre på kostholdet, kuttet vi også ut all gluten.


Vi gjorde denne endringen våren 2009. Lenas slimproduksjon var borte ila 2 uker, og hennes konstante surklelyd er borte!! Lena har bare hatt 1 sykehusopphold pga lungene etter dette (høsten 2009), til tross for en vinter med mange rare virus. Dermed har hun også sluppet kraftige antibiotika kurer og ytterligere svekking av immunforsvaret. Lena har også fått bedre blodsirkulasjon, hun er ikke så kald og blå på hender og føtter som før. Selv om hun fremdeles må ha klyster for avføring, er dette blitt en ”lettere operasjon” enn før.


Lena har en stor utviklet scoliose, og hun trenger operasjon. Tidligere var ikke operasjon aktuelt pga slimproduksjonen og lungeproblematikken. Men nå har Lena en ny helsetilstand, og vi anestesilegene har gitt GO for operasjon i løpet av høsten.

Familien har måttet lære seg nye oppskrifter og matretter for å ivareta et melke- og glutenfritt kosthold, men det er jo bare engasjerende så lenge Lena har vist så stor bedring i helsetilstanden.


Jeg hadde så lyst til å dele dette med andre familier, i tilfelle det er flere som sliter med liknende problemer. Jeg er i alle fall glad for det vi har gjort for Lena.

Det har jo gitt oss en stor tankevekker mht kosthold, og det skal innrømmes at familien er på shake alle sammen. Men det er en helt annen historie


En varm hilsen fra Cecilie Bekkeheien, Lenas stolte mor.8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle