Søk
  • Referanse

Jeg har alltid vært overvektig, helt siden jeg var barn.

Oppdatert: 5. nov. 2018

Jeg er vokst opp med et ”normalt sunt” norsk kosthold, dvs. brød, poteter og begrensede mengder sukker en gang i blant, i likhet med de fleste andre norske barn.


Hvorfor jeg alltid har veid langt mer en klassekameratene mine har vært et mysterium. Da jeg var i starten av 20-årene veide jeg om lag 125 kg. Jeg leste en artikkel om syndromet PCOS, og kjente igjen meg selv i flere av symptomene på dette: overvekt, uren hud, uregelmessig menstruasjon, etc. En av de alvorligste følgene av syndromet var at det kunne være svært vanskelig å bli gravid. Jeg leste også at den eneste sikre måten å påvise syndromet på var ved innvendig ultralyd av eggstokkene, da det der dannes cyster i helt særegne formasjoner.


Jeg tok kontakt med fastlege, for å forsøke å komme nærmere til bunns i dette. Legen påstod på sin side at dette syndromet kunne påvises kun ved hjelp av blodprøver. Blodprøvene som ble tatt var helt fine, slik de alltid har vært. Legen henviste meg til utredning på sykehuset, hvor det også ble tatt en rekke blodprøver, urinprøver, blodtrykksmålinger, osv. men ingen innvendig ultralyd. Utredningen ble ikke konkludert med spesielle funn, og overlegen med ansvar for meg sa kun at det kunne være lurt for meg å gå ned i vekt, uten å gi meg videre råd eller veiledning i forbindelse med dette.


Motivasjonen sank – hvordan skulle jeg klare å gå ned i vekt, når verken et normalt sunt kosthold eller trening hjalp? Jeg stod på stedet hvil i flere år. Noen år senere fikk søsteren min påvist syndromet PCOS. Med tanke på at syndromet kan være genetisk betinget, ble jeg igjen overbevist om å gjøre et nytt forsøk på å finne ut hva som feilte meg. Jeg skiftet fastlege, og ble heldigvis henvist umiddelbart til en gynekologspesialist i Drammen, som viste seg å ha langt mer kunnskap om disse tingene enn det jeg hadde møtt hos leger tidligere. Ultralyd ble tatt og diagnosen satt umiddelbart – jeg hadde alle de klassiske symptomene. I tillegg fikk jeg forklart hvordan hormonene i kroppen påvirkes av dette syndromet, inkludert insulinproduksjonen, og at stabilisering av blodsukkeret gjennom å spise riktig er eneste virkelige ”medisin”. Legen ga meg navn og nummer til Nina Nilsson, og anbefalte meg å ta kontakt.


Som sagt så gjort, og høsten 2007 begynte jeg med kyndig hjelp og veiledning fra Nina en radikal livsstilsendring. Brød, poteter, pasta, melprodukter, sukker, og andre karbohydratholdige matvarer ble fjernet, og erstattet med proteiner og sunt fett. Jeg drakk Herbalife-shake tre ganger om dagen, kombinert med vitaminer og kosttilskudd, og merket en radikal endring i energinivå etter kun et par uker. Plutselig trang jeg ikke å hvile middag lenger. Kombinert med trening som jeg allerede hadde drevet med lenge, ble dette starten på et nytt liv for meg. Nina fulgte tett opp, ringte og passet på, og gjennom regelmessig scanning fikk jeg stadig ny motivasjon ved å se alle de positive endringene som skjedde i kroppen min. Disse viste seg også i blodprøvene legen tok.


Etter ca. halvannet år nådde jeg målet om 40 kg. vektreduksjon. Insulinproduksjonen i kroppen var normalisert, og cystene på eggstokkene så godt som borte. Alt takket være ”selvmedisinering” gjennom riktig kosthold. Kostholdsendringen som ble gjort i 2007 må jeg leve med permanent, og jeg har ingen ønsker om noe annet. Jeg drikker fortsatt shake til frokost for en blodsukkerstabil start på dagen, og i forbindelse med trening. Nina er fortsatt der med gode råd og en kopp te når det trengs.


Tidlig i 2010 bestemte samboeren min og jeg oss for at vi ønsket å få barn etter hvert. Etter mange års mental forberedelse på at det ville bli vanskelig, ble overraskelsen og gleden stor da jeg tre måneder senere var blitt gravid helt naturlig. Nå er det bare få uker igjen til vidunderet kommer.


Jeg har mye å takke Nina for, og kan anbefale kostholds- og livsstilsveiledning fra henne på det varmeste.


Heidi Nedberg.

21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle